HTML

elemzés

Elemzés, vélekedés, vélemény, kritika. Minden, ami irritál.

Friss topikok

  • Frenk a hal: Véleményem szerint egyáltalán nem. Több okból sem. (És nem is feltétlenül amiatt, hogy az édesanyj... (2011.01.15. 14:05) Az arany agy
  • Frenk a hal: Érdekes megközelítés, nézőpontok. Először azt hittem Ildikóról fog szólni. Az is egy érdekes elemz... (2011.01.14. 21:18) A kultúrbarbár terrorkarakter a villában…(vendégposzt)
  • Mme Chauchat: @Kovács Tomi: dobd ide, majd copyzom. (2011.01.14. 12:23) Átváltozások
  • Mme Chauchat: @Flood: ..és tényleg. De még valaki más is. (2011.01.14. 11:42) A szereptévesztő csatorna
  • Dr Betty Boop: @Macisajtos Csillámpóni szül. Fazekas Rudolfné: ...és valóban. Szép, tankönyvi contradictio in adj... (2011.01.10. 23:56) Elméletek haszna

Linkblog

Archívum

vv - ami az adásból kimaradt

2011.01.09. 18:28 Dr Betty Boop

Kik is a villalakók?

Kérdés: miért védik a szereplők az énjüket, miért alkalmatlanok a helyzetekkel szembesülésre?

Módszer: megfigyelés. Elemzés azonos szempontok alapján.

Hipotézis1: A vizsgáltak, a hétköznapi élettől eltérő, szokatlan körülményekre én-védő mechanizmusokkal reagálnak. Minthogy a beható vizsgálatokra nincs mód – a jelöltek világtól elzártsága miatt és csupán a látottak alapján lehet ítélni – feltételezzük, hogy személyiségük ép, és kizárólag a megváltozott körülmények adtak okot ezen elhárító mechanizmusokra (és nem magukkal hozott, már meglévő kórképeket hordoznak). Kire vonatkozik a légkevesebb manipulatív technika alkalmazása? Ki a legmegfelelőbb a társadalmi létre?

Hipotézis2: Nem kizárható továbbá, hogy a műsorba „véletlenszerűen” bekerülő résztvevők alapos pszichológiai teszt következményeképpen kerültek a showba, amely vizsgálat célja éppen az volt, hogy lehetőség szerint valamilyen pszichikai kórképben szenvedő játékost tegyenek a képernyőre, minthogy az efféle elmebéli problémák különös érdeklődésre tarthatnak számot. Erre halvány és igazolatlan utalás például, hogy két Ildikó nevű versenyző is van a műsorban, de csupán egyiküket nevezik így az adások során. Kérdés, miért volt szükség a második és rejtélyes körülmények között beérkező Ildikóra?Kire igaz a lehető legtöbb manipulatív eszköz alkalmazása? A műsor szempontjából ki a legmegfelelőbb?

Az én megvédésére alkalmazható eljárások, megnyilvánulásuk:

Intellektualizáció: a mechanizmust Alekosz műveli mesteri módon. Szóhasználata, a problémákhoz vagy egyszerű helyzetekhez hozzáállásakor automatikusan nyúl ehhez az eszközhöz. Más szereplőknél is feltűnik ez az eszköz, így a riport-szobai megnyilvánulásaik alkalmával. Olivér ebben erőteljes, de párbeszédeiben is kivehető ez a mechanizmus, amely amiatt is visszatetsző, mert ellentétben áll egyébként játszott szerepével (külvárosi fenegyerek). Árulkodó jel a téves szóhasználat, szavak jelentésének nem ismerete, ugyanakkor alkalmazása (szuvenír, kultúrbarbár, anti-karakter)

Regresszió: visszatérés korábbi, primitív(ebb) lelki működéshez, időnként gyermekivé válás. Többeknél észrevehető mechanizmus: plüssállat szorongatása, mókás párna alváshoz, kicsinyes bosszúállás, egymás manipulálása, dühkitörések, árulkodás. Látványosan műveli Anikó: hanghordozása, hangszíne megváltozása stresszhelyzetekben (elvékonyodik, gügyögővé lesz.) Tökéletes megvalósítója e mechanizmusnak Zsófi az általa felvett szereppel.

Szimpatizmus, sajnáltatás: a szereplők csaknem mindegyike él ezzel a mechanizmussal, egymást megerősítve (ilyen például a sírás, Gombi példája – azt, hogy nem személyisége része, csak felvett én-védelem, mutatja, hogy csak váratlan helyzetekben alkalmazza, esetleg inadekvátan; vagy az aránytalan /köz/teher vállalásával együttérzés előhívása, lásd az állandóan takarítókat vagy főzőket, László, Gigi.)

Humor: bármennyire is közösség-kovácsoló erő és egyéb mítoszok tapadnak a humorhoz, mégis manipulatív erőt hordoz, én-védő mechanizmusként számon tartható: a kellemetlen helyzetekkel szembenézés elodázására, enyhítésére alkalmazható – csaknem mindegyik szereplő sűrűn alkalmazza – több-kevesebb sikerrel.

Introjekció: Alekosz magát Jean Renóhoz, George Clooney-hez hasonlítja, amely ártatlan játéknak tűnhet – hatéves korban. Külső figurák tulajdonságaival, erényeikkel azonosul, miközben saját énjét elfedi.

Leértékelés: mások kicsinyítése árán a saját nagyság hangsúlyozása. Olivér „listája”.Éva kirohanásai. Ildikó értékes ember/nem értékes ember vitája – önmagával.

Passzív agresszió: amikor valójában nem akart, de elvállalt teendők, feladatok elvégzését az egyén hosszú ideig halogatja, majd nem végzi el – lásd a Jerzy—Gigi erőltetett szerelmi szálat. Éva részt-nem vállalását: feladatok, mosogatás.

Izoláció: érzelemmentesség, kívülmaradás, amely a szigorú önellenőrzés következménye, itt László jeleskedik.

Kiélés: hirtelen dühkitörtés, motiválatlan cselekedetek, így például Anikó Olivér elleni kirohanása az igazmondó hintában. Következmény: zavarodottság keltése a címzettben, mivel a tudaton kívül esik, a feladóban (Anikó) nem kelt bűntudatot.

Konklúzió:

Kérdés1: kire érvényes a legkevesebb manipulatív technika alkalmazása? Ki a legmegfelelőbb a társadalmi létre?

Kérdés2: kire igaz a lehető legtöbb manipulatív eszköz alkalmazása? A műsor szempontjából ki a legmegfelelőbb?

(A válaszokhoz várom a véleményeket.)

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://analysis.blog.hu/api/trackback/id/tr562572245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnnaKarenina 2011.01.10. 14:28:57

Kérdés1: Gigi, Béci, Laci
Szerintem Gigi és Béci alkalmazkodott a legjobban az extrém helyzethez, általában nyugodtak és tevékenyek. Kérdés, hogy ez korábbi hasonlóan ingerszegény életükből következik-e, vagy ennyire eltökéltek a cél, a főnyeremény megszerzésében. Egymást erősítik, ez előny a többiekkel szemben. A Gigi-Jerzy "szerelmi szál" Gigi részéről valószínűleg csak szeretetigény, ugyanakkor egy biztos szövetséges megszerzése is mindkettejük számára a Villában és a nézők felé is. Gigi sírása is "érdekes": bár nézőként tudjuk, miről van szó, mégsem akarja kifelé úgy demonstrálni, mint a többiek hasonló esetben, belül pedig nem akar gyengének látszani, nem is az, magányos sírása is erőt mutat.
Laci feladatként fogja fel, a teljesítése nem kérdéses számára, bárhogyan alakul is. Él a külvilág számára adott képpel: nagy, jóságos, biztonságot adó mackó, aki nem "üti" meg a gyengébbet. Értékeit nem szavakban (azokban úgysem jó:), inkább cselekedeteiben próbálja megjeleníteni (pl. család, édesanyjához való viszonya, szilveszteri elérzékenyülés).
2. kérdés: A legmanipulatívabbnak Olivért látom. Felmérte a terepet, valószínűleg tisztában van már mindenki gyengeségeivel. A most állandónak nevezhető szövetségeivel erős, hangadó klikket teremtett, ez belül erőt demonstrál. Ő az ember, akitől félni kell. Ad hoc szövetségeivel kellő zavart tud okozni a Villán belül, ezzel az irányítás lehetősége is a kezében van.

Dr Betty Boop 2011.01.10. 17:30:59

@AnnaKarenina: valóban... Nem furcsa? Gigi a legerősebb védművel "szerelkezett" fel (azaz, a csatorna így intézte): testvér, szerető, és a "mindenki kedvence"-szerep... Miért akkor a sírás? Egyfelől: az együttérzés keltése, mint elterelő hadművelet, másrészt visszaüt a felvett szerep (és a vele nem-azonosság) kényszere, erőltetettsége.

AnnaKarenina 2011.01.10. 21:47:13

@Mme Chauchat: A testvér esetére igaz, a partnerválasztás már esetleges. Én eddig Gigit unalmasnak és kiszámítottnak láttam, most az Évával való konfliktus és biztonságosnak ítélt helyzetének megrendülése, azaz egy kiválasztás lehetősége érzékenyen érintette, de én nem ítéltem őszintétlennek a reakcióját. Többiek?

Dr Betty Boop 2011.01.10. 22:57:15

@AnnaKarenina: Még mindig az a meglátásom, hogy a közönség együttérzése megszerzése a szimpátia kivívása (és konzerválása) a fő motívuma. Emiatt minden eszközt bevet - talán túl korán is - hiszen hosszú még az idő a végkifejletig. Következetes is - Gigi - mert Jerzyvel kettesben is azt fejtegeti, mennyire "nem emberek a többiek." Éppen az érzelem-mentessége determinál(hat)ja sikerre s emiatt a belső sivárság miatt kell a lehető legtöbb külső megerősítés számára.
Nem bíz semmit a véletlenre. Ám e taktika a legváratlanabb - a legfontosabb - pillanatban összedőlhet, a stratégia cserben hagyja választóját, mert nem belső meggyőződés, hanem csupán felvett szerep, semmi több. Ha védelem meggyengül (testvér, barát), netán megszűnik: mi marad?
süti beállítások módosítása