HTML

elemzés

Elemzés, vélekedés, vélemény, kritika. Minden, ami irritál.

Friss topikok

  • Frenk a hal: Véleményem szerint egyáltalán nem. Több okból sem. (És nem is feltétlenül amiatt, hogy az édesanyj... (2011.01.15. 14:05) Az arany agy
  • Frenk a hal: Érdekes megközelítés, nézőpontok. Először azt hittem Ildikóról fog szólni. Az is egy érdekes elemz... (2011.01.14. 21:18) A kultúrbarbár terrorkarakter a villában…(vendégposzt)
  • Mme Chauchat: @Kovács Tomi: dobd ide, majd copyzom. (2011.01.14. 12:23) Átváltozások
  • Mme Chauchat: @Flood: ..és tényleg. De még valaki más is. (2011.01.14. 11:42) A szereptévesztő csatorna
  • Dr Betty Boop: @Macisajtos Csillámpóni szül. Fazekas Rudolfné: ...és valóban. Szép, tankönyvi contradictio in adj... (2011.01.10. 23:56) Elméletek haszna

Linkblog

Archívum

A szereptévesztő csatorna

2011.01.10. 21:08 Dr Betty Boop

A szereptévesztő csatorna

Néhány szót szükséges ejteni a műsort sugárzó csatornáról. Feladatokat oszt, számon kér, paternalista, erélyes, kérdező, motiváló – a nézőkkel. A csatorna – jobban mint villalakó áldozatai – súlyos szereptévesztésben leledzik: a szereplők helyett  a nézőket dinamizálja, miközben a lakók érdektelenségre, tétlenségre vannak kárhoztatva. Így egy másik, eddig nem említett technikához folyamodnak: a pótcselekvéshez. A cselekvéshez, amely a valós tevékenység helyett folyik. Évánál a főzés. A téma nélküli beszélgetések. Ide sorolhatók az esélyek latolgatása is, amelyet Olivér egy elkapott mondata erősít: „nem tudunk mi semmit,” miközben a találgatás a végtelenségig, korlátlanul folytatható. A dohányzás, ivás, evés (az elhízás látható jelei utalnak erre). Olivér „tréfái”. Szexualitás (a túlfűtöttség imitálása). Alekosz akciói, Olivér „tünetei” alábbhagyása. Azt, hogy mennyire szükségesek a (legalábbis) valódi(nak látszó) tevékenységek, éppen a csatorna adta feladatok mutatják. Közben nem, csak azok végeztével esnek egymás torkának a játékosok. Ám e feladatok messze nem a kooperációra alapoznak, hanem az egymást kioltó, gyakran regresszivitásra vezető, motiválatlan, üres versengésre. Ebből következően a „feladatok” maguk is pótcselekvésekké válnak. Az óra körbejár.

A kérdésem: ki maradt ki az eddigi elemzésekből?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://analysis.blog.hu/api/trackback/id/tr282575212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chafurin 2011.01.10. 22:15:04

Mégis mi a rákot kellene szerinted bent csinálniuk? Nem kell mindenre erőltetetten ráhúzni ezt a pszichológiai okoskodást. Olyan dolgokra, amikre teljesen felesleges. Nincsen semmi dolguk, ergo ülhetnének egy széken kussban egész nap. Nyilván bármire, amit tesznek, rá lehet mondani, hogy pótcselekvés, hiszen felesleges. És ettől most mivel jutottunk előrébb?

Dr Betty Boop 2011.01.10. 22:42:18

@chafurin: igen, igen. A valódi cselekvést hiányolom, jól látod. A kritikám éppen az, hogy kizárólag és csakis pótcselekszenek. Még a széken ülés is valódibb lenne, ráéreztél. A csatorna felelőssége, hogy nincsen dolguk: ebben magára hagyta "kiválasztottjait." A tétlenség, az unalom kárhoztatja őket erre, amit látunk. Amit teszek, az az, hogy rögzítem, melyik pontokon tudjuk végleg elveszíteni magunkat és szerepekből felépíteni az identitásunkat. Miközben valódi mivoltunk eltűnik. Hogy "itt kinn" (ki van benn és ki van kinn...?)még legyen esély.

Flood 2011.01.14. 11:19:19

Bétzi kimaradt sztem

Mme Chauchat 2011.01.14. 11:42:28

@Flood: ..és tényleg. De még valaki más is.
süti beállítások módosítása