HTML

elemzés

Elemzés, vélekedés, vélemény, kritika. Minden, ami irritál.

Friss topikok

  • Frenk a hal: Véleményem szerint egyáltalán nem. Több okból sem. (És nem is feltétlenül amiatt, hogy az édesanyj... (2011.01.15. 14:05) Az arany agy
  • Frenk a hal: Érdekes megközelítés, nézőpontok. Először azt hittem Ildikóról fog szólni. Az is egy érdekes elemz... (2011.01.14. 21:18) A kultúrbarbár terrorkarakter a villában…(vendégposzt)
  • Mme Chauchat: @Kovács Tomi: dobd ide, majd copyzom. (2011.01.14. 12:23) Átváltozások
  • Mme Chauchat: @Flood: ..és tényleg. De még valaki más is. (2011.01.14. 11:42) A szereptévesztő csatorna
  • Dr Betty Boop: @Macisajtos Csillámpóni szül. Fazekas Rudolfné: ...és valóban. Szép, tankönyvi contradictio in adj... (2011.01.10. 23:56) Elméletek haszna

Linkblog

Archívum

Az arany agy

2011.01.15. 11:20 Dr Betty Boop

Az arany agy

Sokunkban felmerül, mi is lehet az Ildikó-jelenség. Különféle okokat feltételezünk, igazán azonban egyikük sem meggyőző erejű. Magam egy helyütt lehasításról írok, amelyet egy történet illusztrálhat. Alphonse Daudet Lettres de Mon Moulin című munkájában szereplő elbeszélést közli Alice Miller, amelyet ideidézve talán egyfajta magyarázatot szolgáltat a vizsgált problémára.

Volt egyszer egy gyermek, akinek aranyból volt az agya. Szülei egy véletlen során vették észre, egy fejsérülés következményeként, amikor vér helyett arany folyt a fejéből. Ettől kezdve nagyon vigyáztak rá, nem engedték más gyermekek közelébe, nehogy ellopják. Amikor már nagyfiú lett, és ki akart menni a nagyvilágba, azt mondta az anyja: „Oly soka tettünk érted, a gazdagságodból részt akarunk.” A fiú kivett agyából egy nagy darab aranyat, és odaadta anyjának. Vagyonából nagy lábon élt egy barátjával, aki azonban egy éjjel kirabolta és odébbállt. Akkor elhatározta, hogy ezentúl óvni fogja a titkát és dolgozni fog, mivel tartalékai láthatólag megfogyatkoztak. Egy nap beleszeretett egy szép kislányba, aki viszontszerette, de nem kevésbé a szép ruhákat, amelyekkel a férfi bőségesen elhalmozta. Feleségül vette a lányt és nagyon boldog volt, de az asszony két év múlva meghalt, s fényűzően megrendezett temetésére minden vagyonát elköltötte. Egy napon legyengülten, szegényen és boldogtalanul kilopakodott az utcára, s ott, a kirakatban meglátott egy szép csizmácskát, ami pont jó lett volna a feleségének. Elfelejtette, hogy ő már nem él – talán azért, mert kiürített agya már nem működött –, és betért az üzletbe, hogy megvegye. Ám ebben a pillanatban elvágódott és a padlón egy halott feküdt.” (Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása. Osiris, Bp. 2005. p. 29.)

Miller nem hagy magunkra a történet megértésében. Így ír: „Sok olyan ember van, aki egy boldog és óvott gyermekkor tudatával él. Olyan emberek, akiknek sok, később kifejlődött lehetősége, tehetsége van, s akiket tehetségük és teljesítményük miatt olykor meg is dicsértek. A közgondolkodás szerint ezekben az emberekben – akik szüleik büszkeségei – szilárd és erős éntudatnak kellene kialakulnia. Az igazság azonban ennek pontosan az ellenkezője. Mihelyt ’nincsenek a csúcson’, vagy olyan érzésük támad, hogy valamilyen önmagukról alkotott ideálképnek nem felelnek meg, rögtön ott leselkedik a háttérben a depresszió, az üresség, az elidegenedettség, a szorongás. Mi az oka e súlyos zavarnak?” Sejtelmük sincs a teljesítménykényszerek mögött rejlő valódi szükségletekről.” (ibid pp.12-13.) Mindezt Miller a gyermekkori elfojtásokból, „lehasításokból” vezeti le. Abból, hogy a gyermek idejekorán felad a személyiségéből (vagy teljesen elveszíti azt) csupán abból az okból, hogy szüleivel a kapcsolat konfliktusmentes lehessen.

Ildinek a barátja elvesztésénél is az okozott fájdalmat, mi lesz az édesanyjával, aki a levelet kapta a szakításról. Felnőtt személyiség?

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://analysis.blog.hu/api/trackback/id/tr382585279

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lackfi János - ARANY 2011.01.18. 20:54:28

SZÍNEKA francba, azt a hógolyót már nem kellett volna eldobni, nem is hógolyó, inkább jégtömb volt, az olvadt hó fagyott össze öklömnyi, koszos gumóvá, valami csörömpölt odalenn, na, most nyomás, mert a kocsi csikorogva fékez, kiugrik belőle egy alak, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frenk a hal 2011.01.15. 14:05:46

Véleményem szerint egyáltalán nem. Több okból sem. (És nem is feltétlenül amiatt, hogy az édesanyjáért aggódott, amikor megtudta, hogy a barátja elhagyta. Ez nekem csak szimplán érdekes volt, hogy nem is magán a tényen akadt ki...)
Szóval, amikor bement, akkor jöttek azok a bizonyos 'zárt falak'. Úgy gondolom, hogy ha valaki egy összeszokott társaságba kerül be, akkor biztos, hogy nehéz dolga van, de nem lehetetlen. Nem feltétlen idő függvénye az, hogy valakit szimpatikusnak véljünk, vagy egyáltalán érdemesnek találjuk arra, hogy kapcsolatot (itt most kapcsolat=kommunikáció) alakítsunk ki vele. Nyilván az idő majd sokmindent eldönt, de azért mert valaki új, még lehet normálisan beilleszkedni, és lehet őt kedvesen fogadni. Ez utóbbi a többiek részéről szerintem azért nem történt meg, mert Ildikó tényleg erőszakosan akarta megkedveleteni magát.
Ráadásul egyszerre szinte mindenkivel.
(Az sem volt egy szerencsés szituáció, hogy többekhez úgy ment oda, hogy az első komolyabb beszélgetést egy 'kérdőre vonással' indította, pl Éva-szépségszaon eset.)
Nem arról van szó, hogy mindenkivel 'jópofizni' kellett volna, de ha valakit meg akarok ismerni és szeretném ha ők is hagynának nekem időt, hogy megismertessem magam velük, akkor nem rontok rájuk az összes negatív véleményemmel elsőre, mert nem szerencsés így indítani.
Nyilván valamiféle burokban nőhetett fel, ez sok megnyilvánulásán látszik (képtelen feldolgozni, hogy vannak akiknek egyszerűen nem szimpatikus, abszolút gyermeteg viselkedése a vetélkedőn, állanó hansúlyozása annak, hogy ő más, ő különleges, mennyi értéke van stb.)
Amikro elhatározta, hogy mostantól erős lesz, és ezt többször is mondogatta - nos mindezzel szerintem csak magát akarta meggyőzni, hogy egyáltalán képes kiállni önmagáért. Eddig lehet, hogy ezt a kinti életben mások tették meg hegyelette.
Nem tud feloldódni, görcsös, rettentően merev. Amikor próbál viccesebb lenni, az nekem eddig mindig erőltetettnek tűnt, holott mindig hangsúlyozza, hoy ő egy humoros ember, tele értékekkel. Az egyik leggyanúsabb dolog, mikor egy ember azon lovagol folyton, hogy neki mennyi értéke van. Ha vannak és igazikak, akkor azok, ha idővel is de kitűnnek - felesleges Ildikónak megkülönböztetnie önmagát így a többi (számára) "értéktelen" embertől.
Összegzés képpen: egyáltalán nem felnőtt. Egy olyan ember, aki kiszakadt abból a jól megszokott környezetből, ami mindig nagyra tartotta őt. Olyan, mintha most szembesült volna életében először azzal, hogy vannak olyan emberek, akik nem őt tartják a legszebb, legokosabb, legtehetségesebb egyednek a környezetükben, vagy egyszerűen csak nem kedvelik...
süti beállítások módosítása