HTML

elemzés

Elemzés, vélekedés, vélemény, kritika. Minden, ami irritál.

Friss topikok

  • Frenk a hal: Véleményem szerint egyáltalán nem. Több okból sem. (És nem is feltétlenül amiatt, hogy az édesanyj... (2011.01.15. 14:05) Az arany agy
  • Frenk a hal: Érdekes megközelítés, nézőpontok. Először azt hittem Ildikóról fog szólni. Az is egy érdekes elemz... (2011.01.14. 21:18) A kultúrbarbár terrorkarakter a villában…(vendégposzt)
  • Mme Chauchat: @Kovács Tomi: dobd ide, majd copyzom. (2011.01.14. 12:23) Átváltozások
  • Mme Chauchat: @Flood: ..és tényleg. De még valaki más is. (2011.01.14. 11:42) A szereptévesztő csatorna
  • Dr Betty Boop: @Macisajtos Csillámpóni szül. Fazekas Rudolfné: ...és valóban. Szép, tankönyvi contradictio in adj... (2011.01.10. 23:56) Elméletek haszna

Linkblog

Archívum

Átváltozások

2011.01.12. 13:19 Dr Betty Boop

Átváltozások

A wikipédiát segítségül híva - nem lévén a magyarázat a Képtelen természetrajzban - "a poratka az ember környezetében élő apró (szabad szemmel nem látható)a pókok családjába tartozó, élősködő. 0,5 mikro mili a súlya, naponta 5-6-szor ürít, 6 hetente 50-200 petét rak le. Az ember lehámlott bőr darabjaival táplálkozik. Kedvez nekik, ha van a lakásban házikedvec is: macska, papagáj, kutya. Életterületük mint az emberé, 20-26 C fokban ideális a helyük. Főleg ágymatracban, szőnyegekben élnek, de 'utaznak' a porszemcséken, körbe a lakásban. Élettartamuk; 2-3 hónap. Ürülékük és elhalt tetemük allergizál. A poratka allergia jelei megegyeznek a pollen- allergia tüneteivel, ám egész évben jelentkeznek. Nem az élő poratkák jelentenek problémát a legyengült immunrendszerrel rendelkező emberekre, hanem az elszáradt ürülékük 0,3 mikron nagyságú por, s a tetemők melyet belélegzünk, s semmi nem takaritja ki a tüdőnkből. Első jelek: könnyezik a szem, orrot fújunk, krákogunk reggelente, majd az erősödő (allergia) tünetekre orvosától histamin készítményt kap az alany, (mely tovább gyengíti az immunrendszert) kialakul az asztma. A poratka poralakú maradványai tovább telítik a tüdőt, s a por megfojt(hat). Amikor a nap besüt a szobába, látni a szálló port. Ha a matracunk aljába leülepedett elszáradt maradványok a por, nedvességhez jut (pl: beleizzadunk az ágyba, vagy vizes eljárással takaritjuk) remek táptalaj a penészgombáknak, melyek további kellemetlenségeket okoznak. (akár nagyon súlyos túlérzékenység esetén a bőrön megjelenő  ekcéma oka is lehet) Hatásuk savas, ezáltal a matrac és a szőnyeg anyaga szétmálik, egyre vékonyodik (ezt bizonyitja a porcicák jelenléte a lakásban) Végsősoron a poratka allergia jelei megegyeznek a pollen- allergia tüneteivel, ám egész évben jelentkeznek. A megelőzés: bőr huzatos bútorok használata, függönyök és szőnyegek mellőzése, szövetek hetenkénti mosása. Plüssállatokat, szövet kedvenceket mosás után érdemes lefagyasztani 1-2 napig, igy megakadályozhatjuk a poratka szaporodását. Használjunk allergiások számára is javasolt higiéniai berendezést, győzödjön meg róla, hogy az, rendelkezik az erre megfelelő tanúsítványokkal."

Kérdés, milyen intenciók mentén eshetett Alekosz eszébe éppen ezen élőlény megszemélyesítése? Elemzéseket várok, azonosságok és különbözőségek alapján.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://analysis.blog.hu/api/trackback/id/tr482578774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frenk a hal 2011.01.13. 18:40:07

Avagy a párhuzam a poratka és Alekosz között by me.
A poratka egy jellegtelen, szinte észrevétlen élőlény, amit nem látunk de a hatását,jelenlétét érezhetjük - Alekosz, bár próbálja a 'szövegével', a mondandójának tartalmával ellensúlyozni,alapjában véve nincs önbizalma, bizonytalan önmagában. Ez főleg a nőkhöz való viszionyában látszik. Szinte görcsösen küzd, hogy valakihez közel kerüljön, hogy valaki a benti lányok közül igazi férfiként nézzen rá, és ezt sikerként élhesse meg. Könnyen azonosulhat egy 'szőnyeg alatt megbújó' parányi kis élőlénnyel. Aki bár pici de sok kellemetlenséget tud okozni (ld poratka egészségügyi negatív hatásai - Alekosz viselkedése azokhoz a nőkhöz akik visszautasították). Ugyanakkor a poratka nem egy szokványos háziállat, ezáltan kitűnt a többi feladatmegoldás közül. Azaz egy egyedi, viccesebb dologgal szerette volna magára felhívni a figyelmet. És végül: a poratkát felposzívózzák, Alekoszt meg folyton elutasítják (megsemmisülés párhuzama).

Kovács Tomi 2011.01.14. 12:06:26

Megírtam a posztot, hova küldhetem?
süti beállítások módosítása